fot. Dawid Gromadzki

Dodana: 11 luty 2019 15:25

Zmodyfikowana: 5 styczeń 2022 09:28

Jadłodzielnia

Białostocka Jadłodzielnia, czyli punkt bezpłatnej wymiany żywności, działa od lipca 2018 roku w lokalu gminnym przy ul. Krakowskiej 1, naprzeciwko Centrum Aktywności Społecznej. Miejsce to czynne jest sześć dni w tygodniu – od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-18:00, a w sobotę od godz. 10:00 do 14:00.

W lokalu można pozostawić niezagospodarowaną żywność nadającą się do jedzenia – świeżą i taką, która nie przekroczyła terminu ważności do spożycia. Inne osoby mogą przyjść i się nią poczęstować.

Do Jadłodzielni można przynieść:

  • żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
  • żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
  • produkty zapakowane fabrycznie,
  • produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka, itd. (w tym również produkty suche, napoczęte starannie zapakowane),
  • zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
  • warzywa i owoce,
  • ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
  • produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
  • sery, jogurty, twarogi oryginalnie zamknięte,
  • pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

  • produktów nadpsutych i przeterminowanych, które mają oznaki popsucia: nietypowy zapach lub kolor, mają wydęte wieczka,
  • produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
  • produktów niepasteryzowanych, świeżego mleka i jego wyrobów,
  • surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np.: tatar,
  • surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np.: domowe majonezy, ciasta z kremem, śmietaną lub innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
  • produktów nadjedzonych, np. otwartych puszek czy słoików,
  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
  • alkoholu i środków odurzających.

Według Eurostatu w Polsce marnuje się rocznie 9 mln ton żywności, z czego 2 mln – w gospodarstwach domowych. Oznacza to, że każdy mieszkaniec naszego kraju wyrzuca do śmieci w ciągu roku 240 kg różnego rodzaju produktów spożywczych. Jednocześnie niemal 3 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie (GUS 2016).

Jest to problem globalny, w odpowiedzi na to zjawisko powstał w Niemczech ruch Foodsharing. Obecnie ta idea z Europy rozprzestrzeniła się na całym świecie. Rozwija się również w Polsce, dzięki czemu powstają kolejne miejsca do dzielenia się jedzeniem. Teraz do tych miejsc dołączył Białystok.

facebook